Cum ne afectează variațiile de temperatură și ce e de făcut

118

Un rece, una caldă. Cam așa au fost ultimele zile, de nu mai știm nici cum să ne îmbrăcăm. Astfel că suntem foarte vulnerabili în fața răcelilor și guturaiului. Pe de altă parte, umezeala, precipitațiile și frigul îi afectează pe unii bolnavi cronici. Organismul nostru e bulversat, pentru că nu are timp să se adapteze la vremea de afară, notează click.ro.

Iată care sunt urmările și ce putem face!

Ne îmbolnăvim foarte uşor
Oscilaţiile de temperatură ne slăbesc sistemul imunitar. În mod normal, organismul se adaptează la schimbările de temperatură în două săptămâni, iar o imunitate slăbită face ca organismul să contacteze mult mai uşor virusurile răspândite în aer. Aşa se face că, atunci când temperaturile sunt ba mici, ba mari, răcim mai repede decât dacă temperaturile ar fi constante. Pe lângă răceală, variaţiile de temperatură ne fac mult mai vulnerabili în fața gripei, virozelor și în fața altor afecțiuni respiratorii.

Se agravează bolile cardiovasculare
Totodată, variaţiile de temperatură agravează afecţiunile cardiovasculare din cauza frecventelor şocuri termice: în casă este cald, afară este frig. În aceste condiţii, muşchiul inimii este afectat, iar sănătatea devine tot mai fragilă.

Ne dor oasele
Fluctuaţiile de temperatură îşi spun cuvântul şi asupra oaselor, articulaţiilor, muşchilor şi tendoanelor. De aceea, în zilele în care temperaturile se schimbă brusc, este posibil să simţiți că aveți dureri în tot organismul.

Astmaticii pot fi afectați
De suferit ar putea avea şi reumaticii, deoarece durerile se amplifică în zilele ploiase şi când au loc oscilaţii de temperatură. De asemenea, starea de sănătate a persoanelor în vârstă care suferă de astm se poate înrăutăţi din cauza scăderii presiunii. Medicii le recomandă să iasă cât mai puțin din casă, în astfel de zile.

Cum ne putem proteja. Recomandările medicilor
Oricât de mult ați încerca, nu aveți cum să evitaţi variaţiile de temperatură, dar puteţi să vă întăriți sistemul imunitar.

  • Spălați-vă pe mâini sau folosiți geluri antibacteriene pentru a omorî bacteriile şi germenii contactaţi de pe obiectele murdare
  • Nu vă schimbați vestimentaţia groasă chiar dacă într-o zi temperaturile sunt mai ridicate. Un organism obosit este vulnerabil în faţa bolilor şi se adaptează mai greu la schimbările de temperatură.
  • Dormiți suficient! Un somn de 7-8 ore pe noapte ajută organismul să se refacă după toate agresiunile la care a fost supus peste zi.
  • Mâncați bine! Când este frig, aveți nevoie de o alimentaţie bazată pe legume, fructe, pește şi carne. Aceste alimente furnizează organismului vitaminele, mineralele, antioxidanţii şi nutrienţii de care are nevoie pentru a face faţă cu brio şocurilor termice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here